Bang bang chicken salade uit Sichuan

Bang bang chicken salade uit Sichuan

De naam bang bang chicken (棒棒鸡) zou komen van het geluid van de vleeshamer op het kippenvlees, waardoor de kip mals wordt. Ik laat dat spektakel even achterwege. In plaats daarvan pocheer ik de kip. Ook daardoor blijft het vlees lekker sappig. Het is bovendien gezonder dan bakken in boter of olie. Heerlijk met de romige, pittige dressing en frisse komkommer.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de salade 
  • 2 kipfilets
  • 3 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd)
Voor de dressing
  • 3 eetlepels zwarte rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin of Chinese sesampasta)
  • 1 theelepel lao gan ma (crispy chili oil)
  • 2 tenen knoflook (heel fijngehakt)
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • halve theelepel gemalen Sichuanpeper
  • optioneel: halve theelepel suiker

Bereidingswijze bang bang chicken salade

  1. Breng een pan water aan de kook. Doe de kipfilets in het water en draai het vuur laag, zodat het tegen de kook aan zit. Pocheer de kip 7 minuten. Draai dan het vuur uit en laat de kip nog 7 minuutjes in het warme water liggen. Laat de kip wat afkoelen en scheur hem met de hand in reepjes.
  2. Snijd ondertussen de komkommer in dunne reepjes. Meng met een halve theelepel zout en laat hem uitlekken in een zeef of vergiet.
  3. Roer de ingrediënten voor de dressing tot een gladde saus.
  4. Meng de reepjes kip met de dressing en de ringetjes bosui.
  5. Doe de reepjes komkommer in een schaal, leg de kip erbovenop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Meer over Chinees eten