Zin in pittige comfort food? Probeer dan dan dan noedels. Deze klassieker uit Sichuan bestaat uit noedels, gehakt en een prikkelende sesamsaus.
Bang bang chicken salade uit Sichuan

De naam bang bang chicken (棒棒鸡) zou komen van het geluid van de vleeshamer op het kippenvlees, waardoor de kip mals wordt. Ik laat dat spektakel even achterwege. In plaats daarvan pocheer ik de kip. Ook daardoor blijft het vlees lekker sappig. Het is bovendien gezonder dan bakken in boter of olie. Heerlijk met de romige, pittige dressing en frisse komkommer.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de salade
- 2 kipfilets
- 3 bosuitjes (in dunne ringetjes)
- 1 komkommer
- 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd)
Voor de dressing
- 3 eetlepels zwarte rijstazijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesampasta (tahin of Chinese sesampasta)
- 1 theelepel lao gan ma (crispy chili oil)
- 2 tenen knoflook (heel fijngehakt)
- 2 centimeter gember (geraspt)
- halve theelepel gemalen Sichuanpeper
- optioneel: halve theelepel suiker
Bereidingswijze bang bang chicken salade
- Breng een pan water aan de kook. Doe de kipfilets in het water en draai het vuur laag, zodat het tegen de kook aan zit. Pocheer de kip 7 minuten. Draai dan het vuur uit en laat de kip nog 7 minuutjes in het warme water liggen. Laat de kip wat afkoelen en scheur hem met de hand in reepjes.
- Snijd ondertussen de komkommer in dunne reepjes. Meng met een halve theelepel zout en laat hem uitlekken in een zeef of vergiet.
- Roer de ingrediënten voor de dressing tot een gladde saus.
- Meng de reepjes kip met de dressing en de ringetjes bosui.
- Doe de reepjes komkommer in een schaal, leg de kip erbovenop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.
Meer over Chinees eten
- Recepten:
- Bekijk mijn Chinese recepten of ga aan de slag met mijn andere Aziatische recepten.
- Heel veel Sichuanese recepten vind je in Fuchsia Dunlops Sichuan. Of doe inspiratie op in All under heaven: recipes from the 35 cuisines of China of The Complete Asian Cookbook.
- Ingrediënten:
- Informatie over Chinese producten vind je in de lijst met Chinese ingrediënten.
- Chinese ingrediënten koop je bij bijvoorbeeld Wah Nam Hong, de vegetarische toko Sie-San of een van de andere toko’s. Op zoek naar iets zoets? Probeer dan St. Anny Tea House in Den Haag.
- Uit eten:
- Ga voor de pittige keuken van Sichuan naar San San in Rotterdam of naar Hot King in Den Haag.
- Minder heet Chinezen? Ga lekker dim summen bij Full Moon City (Den Haag) of probeer het eenvoudige Haagse Noord-Oost Chinees Eethuis.