Banchan part two: nog 3 Koreaanse bijgerechten

Banchan part two: nog 3 Koreaanse bijgerechten

Ik schreef het hier al eerder: een Koreaanse maaltijd zonder bijgerechten, is eigenlijk geen maaltijd. Een tijdje geleden postte ik al recepten voor drie banchan: pittige komkommer, gemarineerde aubergine en sojascheuten met sesam. Omdat je nooit genoeg Koreaanse bijgerechten in je assortiment kunt hebben, doe ik er vandaag nog drie bij!

Banchan van pittige shiitake

Op reis in Zuid-Korea aten mijn vriend Tim en ik bij het veganistische tempelrestaurant Balwoo Gongyang. Ons favoriete gerecht was seogibeoseot-gangjeong, krokant gefrituurde paddenstoelen in rode peperpasta. Onderstaand recept is (bijna) net zo lekker!

Ingrediënten
  • 12 gedroogde shiitakes (of zoveel als je wilt)
  • 3 eetlepels maizena
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Voor de saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (heel fijn gehakt)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • optioneel: sesamzaad en bosui in ringetjes (om te bestrooien)
Bereiding
  1. Breng een halve liter water zachtjes aan de kook. Doe de shiitakes erbij (ze moeten net onder staan). Laat ze in +/- 15 minuutjes zacht worden.
  2. Haal de shiitakes uit het water en laat ze iets afkoelen. (tip: het water heb je in dit recept niet meer nodig, maar het is wel een lekkere basis voor een paddenstoelensoepje!). Knijp het vocht uit de shiitakes. Je hoeft ze niet helemaal fijn te knijpen, maar zorg ervoor dat ze niet al te zompig zijn. Snijd de shiitakes doormidden of in kwarten. Zet even opzij.
  3. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Breng dit in een klein pannetje zachtjes aan de kook.
  4. Wentel de shiitakes door de maizena. Schud overtollige maizena eraf.
  5. Verhit de olie in een pan. Laat de olie goed heet worden, zodat je de shiitakes erin kunt frituren (als de olie niet heet genoeg is, zuigen de paddenstoelen alle olie op en worden ze heel vettig). Bak tot ze lekker krokant zijn aan de buitenkant.
  6. Haal de shiitakes uit de pan. Wentel ze door de saus en dien meteen op.

Koreaanse shiitake

Dubu jorim (pikante gesmoorde tofu)

Tofu is op zichzelf niet altijd even spannend. Maar ik zou zeggen: geef het nog eens een kansje met dit recept! Deze gebakken tofu knalt namelijk de pan uit, omdat hij wordt gesmoord in een mengsel van sojasaus, knoflook en rode peperpoeder. Je kunt hem eten als banchan (met een aantal andere bijgerechtjes), maar het is ook lekker met witte rijst en wat groenten.

Ingrediënten
  • 200 gram stevige tofu
  • 1 eetlepel olie

Voor de saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1 centimeter gember (geraspt)
  • 1 bosuitje (in dunne ringetjes)
  • 1 theelepel gochugaru (Koreaans rode peperpoeder)
  • 1 theelepel sesamzaad
Bereiding
  1. Snijd de tofu in plakken van 1 centimeter dik. Laat de tofu uitlekken tussen twee stukken keukenpapier.
  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de tofu ongeveer 3 á 4 minuten aan iedere kant, tot de plakken goudbruin zijn. Haal de tofu dan uit de pan en laat hem uitlekken op een vel keukenpapier.
  3. Verhit alle ingrediënten voor de saus in de pan. Laat het een paar minuutjes pruttelen, tot de saus wat dikker wordt.
  4. Doe de tofu bij de saus. Schep hem voorzichtig om, zodat de tofu bedekt is met de saus. Laat nog een minuutje of twee smoren. Klaar!

Koreaanse tofu

Hobak buchim (pannenkoekjes met courgette)

Koreanen zijn dol op pannenkoekjes. Je ziet ze het vaakst met kimchi, zeevruchten of bosui. Ook deze variant met courgette is heerlijk! Met de vulling van de pannenkoekjes kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Voeg bijvoorbeeld eens een fijngehakt pepertje toe of wat reepjes shisoblad. Ideaal als banchan, snack of lunch.

Ingrediënten
  • 1 courgette
  • halve theelepel zout
  • 1 bosuitje
  • 2 eetlepels plantaardige olie

Voor het beslag:

  • 120 ml koude spa rood (maar gewoon koud water kan ook)
  • 80 gram bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • zout naar smaak
Bereiding
  1. Rasp de courgette grof. Meng de rasp met het zout en laat het een kwartiertje uitlekken in een zeef. Knijp er daarna met de hand nog wat overtollig vocht uit. Als de courgette te nat is, worden je pannenkoekjes te zompig.
  2. Snijd het bosuitje in de lengte doormidden en daarna in stukjes van 3 centimeter.
  3. Meng de ingrediënten voor het beslag door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten.
  4. Roer de courgetterasp en de stukjes bosui door het beslag.
  5. Verhit de olie in een koekenpan. Schep het beslag erin. Je kunt een grote pannenkoek maken of meerdere kleintjes. Bak de pannenkoek goudbruin en draai hem om. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. Doordat het courgettemengsel redelijk vochtig is, heeft het wel een minuut of 10 nodig om te garen.

Koreaanse pannenkoek

Meer weten over Koreaans eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *