Yukgaejang is een pittige Koreaanse rundvleessoep met groenten. Het vlees moet uren sudderen, maar dat is ideaal: terwijl ik met een gin & tonic in het gras lig, bereidt mijn avondmaal zichzelf!
Banchan part two: nog 3 Koreaanse bijgerechten

Ik schreef het hier al eerder: een Koreaanse maaltijd zonder bijgerechten, is eigenlijk geen maaltijd. In Zuid-Korea worden deze bijgerechten banchan genoemd. Je leest er alles over in mijn kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten. Een tijdje geleden postte ik al drie simpele banchan-recepten. Omdat je er nooit genoeg van kunt hebben, doe ik er vandaag nog drie bij!
Banchan van pittige shiitake
Op reis in Zuid-Korea aten mijn vriend Tim en ik bij het veganistische tempelrestaurant Balwoo Gongyang. Ons favoriete gerecht was seogibeoseot-gangjeong, krokant gefrituurde paddenstoelen in rode peperpasta. Mijn zelfgemaakte variant is (bijna) net zo lekker. Je vindt het recept hier.
Dubu jorim (pikante gesmoorde tofu)
Tofu is op zichzelf niet altijd even spannend. Deze gebakken tofu knalt echter de pan uit, omdat hij wordt gesmoord in een mengsel van sojasaus, knoflook en rode peperpoeder. Je kunt hem eten als banchan (met een aantal andere bijgerechtjes), maar het is ook lekker met witte rijst en wat groenten. Je vindt het recept hier.
Hobak buchim (pannenkoekjes met courgette)
Koreanen zijn dol op pannenkoekjes. Je ziet ze het vaakst met kimchi, zeevruchten of bosui. Heerlijk als snack bij een koud biertje. Deze variant met geraspte courgette is lekker en snel. Je vindt het recept hier.
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Check hier banchan deel 1 (komkommer, aubergine en sojascheuten).
- Bekijk meer Koreaanse recepten.
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals vissoep en sashimi op de markt van Sokcho, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.