Baghala ghatogh: tuinbonen met ei, dille en véél knoflook

Baghala ghatogh: tuinbonen met ei, dille en véél knoflook

Sabrina Ghayour’s kookboek Persiana is één van mijn favoriete Midden-Oosterse kookboeken. Er staan veel gezonde, vegetarische recepten in. Zoals deze baghala ghatogh: een schotel van tuinbonen, eieren, dille, kurkuma en een (belachelijk) grote hoeveelheid knoflook. Een hele bol knoflook gaat zelfs mij wat ver, dus daar gebruik ik wat minder van.

Veel recepten voor baghala ghatogh maken er een stoofschotel van, door de bonen eerst een tijdje te laten pruttelen met wat water. Doordat Ghayour dat niet doet, worden de bonen aan de onderkant licht krokant. Dat is wat mij betreft ook het lekkerst: de krokante boontjes gaan goed samen met de romige eieren.

Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met rijst of platbrood. Ik vind het ook erg lekker met een simpele salade van tomaat en artisjok, of als onderdeel van een tafel vol mezze.

Sabrina Ghayour over baghala ghatogh:

“Dit gerecht komt uit de noordelijke provincies van Iran. De eerste keer dat ik dit als tiener at, werd ik van m’n sokken geblazen: ik had nog nooit zoiets geproefd. Er zit veel knoflook in en het is ontzettend lekker. Het is geen gangbaar Perzisch gerecht, wat verklaart waarom ik het nooit eerder had gegeten.”

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • scheutje olijfolie
 • 4 á 5 tenen knoflook in dunne plakjes (Ghayour gebruikt een hele bol; it’s up to you!)
 • 1 kilo tuinbonen (ik gebruik die uit de vriezer)
 • 3 theelepels kurkuma
 • zout en zwarte peper (naar smaak)
 • 1 bosje dille (Ghayour gebruikt 3 bosjes van 20 gram, maar dat is wat te veel naar mijn smaak)
 • flinke klont boter
 • 4 eieren

Bereidingswijze baghala ghatogh

 1. Bak de knoflook zachtjes aan in de olijfolie.
 2. Doe de tuinbonen erbij en zet het vuur iets hoger. Roer de kurkuma, zwarte peper en zout erdoor. Bak alles ongeveer 5 minuten.
 3. Hak ondertussen de dille fijn. Roer dit door de bonen en bak alles nog 5 minuten.
 4. Doe de boter in de pan, laat hem smelten en schud de pan goed door.
 5. Breek de eieren boven de tuinbonen in de pan. Laat het eiwit in ongeveer 15 minuten stollen (het is lekker als de dooiers nog wel zacht zijn).

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?