Als het buiten guur is, is het heerlijk om een geurige pan stoofvlees op het fornuis te hebben. Check hier 5 recepten voor Aziatische stoofpot!
RAUW! 9x Aziatische tartaar en andere rauwe lekkernijen

Bij rauw & Aziatisch denk je misschien direct aan sushi of sashimi. Maar er zijn veel meer lekkere rauwe gerechten te bedenken! Denk bijvoorbeeld aan Aziatische tartaar, op z’n Koreaans met peer en sesamolie. Of aan een salade caprese met tofu.
Hieronder vind je 9x rauw: 3x vlees, 3x vis, 3x vega. Voor ieder wat wils!
3x Aziatische tartaar met vlees
1. Zuid-Korea: yukhoe (Koreaanse steak tartaar)
Voor een goede steak tartaar mag je me altijd wakker maken! Ik ben dol op de klassieke bereiding, maar ook deze Koreaanse steak tartaar, yukhoe, vind ik heerlijk. Hij heeft een volle sesamsmaak en is toch lekker fris door de knapperige peer en citroenschil. Lekker met een rauwe eidooier, voor de liefhebbers.
2. Midden-Oosten: steak tartaar met aubergine en amandel
Het rauwe rundvlees gaat goed samen met de rokerige, rijke smaak van de auberginepuree met sesampasta. De tomaat, citroen en peterselie houden het fris. Eet het met knapperige amandelen en wat granaatappelsiroop.
3. Vietnam: bo tai chanh (carpaccio met limoen)
Vietnam in een kommetje! Flinterdunne plakjes rauw rundvlees, ingelegd in limoensap. Geserveerd met verse kruiden, pinda’s en gefrituurde sjalotjes.
3x vis: Aziatische tartaar van zalm, sashimi en ceviche
4. Japan: zalmtartaar met komkommersoep en citrusvinaigrette
Dit is een feestelijk gerecht: knalgroene komkommersoep met in het midden een bergje zalmtartaar. De frisse citrusvinaigrette en gefrituurde sjalotjes maken het net net wat spannender.
5. Zuid-Korea: hoe-deopbab (Koreaanse sashimi bowl)
De pokébowl is al jaren hot in Nederland. In Zuid-Korea hebben ze een soortgelijk gerecht, hoe-deopbap (회덮밥). Dit is een Koreaanse sashimi bowl. Het idee is simpel: kraakverse rauwe vis, knapperige groenten en sushirijst. Simpel en puur. Om het gerecht een oppepper te geven, eet je er een pittige saus bij op basis van gefermenteerde rode peperpasta.
6. Zuid-Amerika: ceviche met passievrucht
Inderdaad, ceviche is geen Aziatisch gerecht. Maar voor de allerlekkerste niet-Aziatische recepten maak ik op de blog graag een uitzondering! Zoals deze heerlijke ceviche met witvis, passievrucht en zoete aardappel.
3x rauw & vega
7. Zuid-Korea: snelle pickles
In Zuid-Korea krijg je bij vrijwel iedere maaltijd wat ingelegde groente. Van fris en knapperig tot zwaar gefermenteerd. Ik geef je vijf recepten voor snelle pickles: watermeloen, venkel, rettich, shiitake en peer.
8. Thailand: avocadosalade met Thaise vinaigrette
‘Deze vinaigrette symboliseert voor mij het dna van de Thaise keuken’, schrijft Sergio Herman in zijn nieuwe boek Sergio’s smaakmakers. Daar sluit ik me helemaal bij aan! De dressing is lekker in een Thaise “tartaar” van avocado. Een fris, pittig en romig geheel. Ik eet hem met een eitje en gerookte tofu.
9. Zuid-Korea: Aziatische tofu caprese
David Chang geeft in zijn kookboek Momofuku een fijne twist aan de Italiaanse salade caprese. Om er een Aziatische twist aan te geven, verving Chang de mozzarella door zijdentofu en de basilicum door shisoblad. In plaats van goede olijfolie gebruikt Chang een drupje sesamolie.