De jaarwisseling is hét moment om terug te blikken. Dit jaar begon ik in de lente met deze blog, om mijn enthousiasme over alles wat met Aziatisch eten te maken heeft te delen. Dit zijn de 10 populairste recepten.
5x Aziatische stoofpot met rundvlees

Wat mij betreft is het altijd goed weer voor een Aziatische stoofpot. Maar als het buiten guur en koud is, is het nog nét wat lekkerder om een geurige pan stoofvlees op het fornuis te hebben. Lees verder voor 5 van mijn favoriete stoofvleesrecepten.
1. Vietnam: bun bo Hue
Bun bo Hue is een soep met pit. Veel intenser van smaak dan pho bo, die andere bekende Vietnamese rundvleessoep, waarbij het juist gaat om de subtiele bouillon.
- Wat zit erin? Rijstnoedels, taugé en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Frisse smaakmakers zijn onder andere gember, citroengras en limoen.
- Hoe smaakt ie? Friszuur, hartig en een beetje pittig.
2. Thailand: massaman curry
Groene curry, rode curry, gele curry… Allemaal lekker, maar mijn absolute favoriet is de massaman curry! Urenlang gegaard rundvlees en een kruidige, romige saus.
- Wat zit erin? Aardappel, kokosmelk, gember, pinda’s en specerijen als korianderzaad, kaneel, komijn en steranijs.
- Hoe smaakt ie? Rijk, warm en kruidig. In principe mild van smaak, al kan een extra pepertje nooit kwaad.
3. Zuid-Korea: yukgaejang
Deze felrode runderstoof is Koreaans eten ten voeten uit: stevig, pittig en op smaak gebracht met een combinatie van gochujang, doenjang en sesamolie.
- Wat zit erin? Daikon, courgette en oesterzwammen. De belangrijkste smaakmakers zijn knoflook, gefermenteerde rode peperpasta en gefermenteerde sojabonenpasta.
- Hoe smaakt ie? Best heftig: pittig, gefermenteerd en een beetje zoetig.
4. Indonesië: rendang
In een lijstje met recepten voor Aziatische runderstoofpot mag deze natuurlijk niet ontbreken: rendang, door CNN op nummer 1 gezet in de lijst met lekkerste gerechten ter wereld. Heerlijk met wat rijst (of lontong) en een simpele groenteschotel. Bij rendang wordt de saus meestal flink ingekookt, waardoor een vrij ‘droge’ curry overblijft.
- Wat zit erin? Kokosmelk, kokosrasp en een combinatie van frisse en kruidige smaakmakers: kaffir lime, citroengras, galangal, gember, kardemom, kaneel en salamblad.
- Hoe smaakt ie? Rijk van smaak, met behoorlijk aanwezige kokos.
5. China: Lanzhou beef noodle soup
Lanzhou beef noodle soup (兰州拉面) is waarschijnlijk het bekendste gerecht uit Lanzhou, een stad in het hart van China. Het is een soep met gestoofd rundvlees, een bouillon bomvol Chinese smaken en groenten die alle smaken tijdens het stoven in zich op zuigen. Je eet deze soep met noedels.
- Wat zit erin? Noedels, rettich en wortel. En daarnaast veel Chinese smaakmakers, zoals bonensaus, sojasaus, Sichuanpeper, steranijs en zoethout.
- Hoe smaakt ie? Moeilijk te omschrijven: stevig, vlezig, kruidig. Echt iets waar je zin in hebt als het buiten herfstig is!