De perfecte vega-lunch: Sergio Hermans pittige Thaise avocadosalade met een gekookt eitje en knapperige gerookte tofu met sesam en amandel.
Aziatische paddenstoelen in de spotlight: 5 recepten

Hoewel veel recepten op Noodles on my mind vlees of vis bevatten, eet ik meerdere dagen per week vegetarisch. Ik vind paddenstoelen dan heerlijk om mee te koken. Je kunt er alle kanten mee op. In deze blog vind je 5 van mijn favoriete recepten met Aziatische paddenstoelen.
1. Thailand: salade met gegrilde paddenstoelen, verse kruiden en crispy enoki
Deze Thaise paddenstoelensalade is geïnspireerd op larb hed. Dat is een frisse salade uit Laos en Thailand. Hij wordt op smaak gebracht met vissaus, limoensap en verse kruiden. De salade wordt extra speciaal door de gefrituurde enoki. Bekijk hier het recept.
2. Japan: okonomiyaki met shiitake, mijn favo Aziatische paddenstoel
Okonomiyaki is een hartige, gevulde Japanse pannenkoek. Ik at hem onder andere in Osaka, dé plek voor lekkere Japanse fast food. Okonomi betekent zo iets als “gebakken met wat jij lekker vindt”. De basis is meestal een pannenkoekenbeslag met ei en witte kool. Het wordt vaak gegeten met reepjes varkensvlees of zeevruchten, maar je kunt ook heerlijke vegetarische okonomiyaki maken met shiitakes. Bekijk hier het recept.
3. China: salade van boomoren met frisse dressing
Boomoren, wolkenoren, black fungus, cloud ear fungus… Het zijn allemaal namen voor dezelfde donkerbruine Aziatische paddenstoel. Boomoren zijn licht, maar hebben een stevige beet. Met dit recept tover je ze om tot een frisse salade met een dressing van zwarte rijstazijn en sojasaus. Bekijk hier het recept.
4. Zuid-Korea: vega bibimbap met tofu en shiitake
Bibimbap is één van de klassiekers uit de Koreaanse keuken. Normaal gesproken wordt het gemaakt met rundvlees. De Koraanse keuken leunt sowieso behoorlijk op vlees: na 3 weken in Zuid-Korea besloten we minimaal een maand strikt vegetarisch te eten…
Bibimbap is Koreaans voor ‘gemixte rijst’. Dat zegt precies wat het is: rijst met verschillende soorten groenten, vlees en een pikante saus. Bij het uitserveren krijgt iedereen een eigen kom met rijst, waarop de ingrediënten netjes gerangschikt liggen. Voordat je het opeet, is het de bedoeling dat je alles met eetstokjes door elkaar schept. Bekijk hier het recept.
5. India: paddenstoelenrijst met knoflook-kruidenyoghurt
Deze kruidige basmatirijst met gebakken Aziatische paddenstoelen is één grote smaakbom. Het gerecht wordt opgefrist door yoghurt met knoflook, verse kruiden en citroen. Bekijk hier het recept.