Thuis creatieve restaurantgerechten op tafel toveren? Dat doe je met Ottolenghi's NOPI, één van mijn favoriete kookboeken.
Ottolenghi’s rokerige aubergine met tahin

Het is een klassieke combinatie in het Midden-Oosten: aubergine met tahin. Door de aubergine boven een vlam te roosteren, krijgt deze een intens rokerige smaak. De tahin maakt deze dip lekker romig; de tomaat en granaatappel zorgen voor frisheid. Het recept is afkomstig uit Yotam Ottolenghi’s vegetarische kookboek Plenty (al heb ik de verhoudingen wat aangepast naar mijn smaak).
Ingrediënten (2 personen)
- 1 aubergine
- 30 gram tahin (of meer naar smaak, maar het gaat vrij snel overheersen)
- 4 eetlepels water
- 2 theelepels granaatappelmelasse
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teen knoflook (heel fijngehakt)
- zout en zwarte peper
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1 tomaat
- 80 gram granaatappelpitten
- optioneel: olijfolie om te besprenkelen
Bereidingswijze aubergine met tahin
- Rooster de aubergines. Ik doe dit gewoon door de aubergine op het gasfornuis te balanceren en hem af en toe te draaien met een tang, totdat de schil helemaal zwart geblakerd is. Het vruchtvlees is dan zacht en rokerig. Dit duurt ongeveer 10 minuten. (O en niet onbelangrijk: let op dat de aubergine niet in de fik vliegt…)
- Laat de aubergine iets afkoelen. Snijd hem vervolgens voorzichtig doormidden en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Let goed op dat je niets van de verbrande schil meeneemt!
- Laat het vruchtvlees 15 á 20 minuten uitlekken in een zeef.
- Hak daarna de aubergines grof en doe het vruchtvlees in een schaal.
- Meng de tahin, water, granaatappelmelasse, citroensap, knoflook, peterselie en naar smaak peper en zout door de aubergine. Schep alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat extra citroensap, tahin of peper/zout toe.
- Snijd de tomaat in kleine blokjes en schep ze door het auberginemengsel.
- Schep de salade in een schaal en strooi de granaatappelpitjes en wat extra gehakte peterselie erover. Besprenkel tot slot met nog wat extra olijfolie.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of aubergine-halloumitaart.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.